Esiinnousseita käytännön asioita

Ratsastustunneille kannattaa varustautua sään mukaisella vaatetuksella ja omalla kypärällä, toki kypärän saat tarvittaessa lainata talliltakin. Turvaliiviä käytetään estetunneilla. Hevoset laitetaan kuntoon tunnin alussa yhdessä, tarhoihin ei saa mennä ilman lupaa itsenäisesti etukäteen. Hevosen ja omat varusteet kannattaa tuoda jo valmiiksi käden ulottuville, sekä etsiä mm. suojat valmiiksi. Lisää ohjeita hevosten kunnostamisesta löydät satulahuoneesta vihreästä kansiosta ja ilmoitustaululta. Viimeisen tunnin ratsastajat huoltavat hevosen yöpuulle, ja huolehtivat että kaikki hevosen varusteet (myös suojat ja harjat) tulevat takaisin omille paikoilleen.

Hevoset jaetaan opettajan toimesta ratsastajille mm. ratsastajien koon, taitojen, tasapainon, istunnan jne. mukaan. Ponitunneilla ratsatetaan poneilla, isoilla tai pienillä, junnut ratsastavat isoilla poneilla, tai joskus hevosilla, aikuisten tunneilla on joitakin usein joitakin isoja poneja ja Saajantallin suomenhevosia. Yleensä toivomuksia voi esittää. Yhteinen tavoitteemme on, että jokainen saisi ratsastaa mieleisellään hevosella, koska silloin edistyminen on helpompaa. Hevosen etu on kuitenkin se kaikkein tärkein, niiden työmäärää ja kuntoa seurataan ja näin pyritään ennalaehkäisemään monia vaivoja ja ongelmia. Hevostoiveita kannattaa esittää tunnin alussa ja mainita tunnin lopuksi seuraavan viikon toivetta. Hevostoiveita ei oteta vastaan tekstiviesteillä. Ponituntien toiveita voi kirjoittaa erikseen varattuun vihkoon satulahuoneessa.

Hevosten kunnostus ratsastustuntia varten:

Hevoset otetaan yhdessä sisälle noin puoli tuntia ennen oman tunnin alkua. Noudatathan varovaisuutta, kun haet hevostasi laumasta. Junnut hakevat hevosen vain aikuisen seurassa, jos hevoset eivät ole valmiina sisällä. Hevosista osa laitetaan karsinoissa kuntoon ja osa pihatossa. Sido hevosesi kiinni vetosolmulla ja molemmin puolin. Jos laitat molemmin puolin kiinni, siirrä riimunnaru riimun sivulenkkiin. Ensin hevoset riisutaan mahdollisista loimista. Loimet (etenkin märät) viedään hevosen omalle paikalle loimitelineeseen tunnin ajaksi. Hevonen harjataan pitkin, jämäköin vedoin myötäkarvaan. Jos harjatessa huomaat jotain poikkeavaa, ilmoita siitä välittömästi tallihenkilökunnalle. Hevoset varustetaan aina järjestyksessä jalat-satula-suitset. Aloita siis suojista. Tarkista suojalistasta liitutaululta, mitä suojia hevosellasi käytetään. Suojat löytyvät hevosen omasta harjalaatikosta tai ovat kuivumassa kuivaustelineessä.

Satuloi hevonen, ja kiristä satulavyö ensin varovasti. Seuraavaksi hae kypärä päähän ja laita omat varusteet käden ulottuville. Kun suitsit hevosta, voit hyvin irrottaa riimun kokonaan, kun omat varusteet ovat jo valmiina. Kun kaikki ovat valmiina, lähdetään yhtäaikaa kentälle tai maneesiin.

Tunnin jälkeen:

Riisu hevoselta ensin suitset ja sujauta samalla riimu päähän. Laita hevonen kiinni. Sitten riisu satula ja suojat. Pese kuolaimet ja ripusta suitset omalle paikalleen niskahihnasta. Laita satulahuopa tarvittaessa erikseen kuivumaan. Kuraiset suojat pestään vesarissa vasta, kun siellä mahdollisesti oleva hevonen on lähtenyt pois. Puhtaat, pestyt ja märät suojat laitetaan kuivumaan. Kuivat ja puhtaat suojat laitetaan koriin pareittain.

Talvella hevoset loimitetaan. Loimen mahavyöt tulevat ristiin = oikealta edestä lähtevä mahavyö laitetaan vasemmalla puolella taakse kiinni ja päinvastoin. Häntäremmin voi sujauttaa hännän alta. Jalkalenkit kierretään samanpuoleisen jalan ympäri ja kiepautetaan toisen jalkalenkin ympäri. Edestä loimi laitetaan mahdollisimman kireälle, ettei se valu taaksepäin ja hankaa säkää. Tarkista, että kaikki remmit tulevat kiinni, ettei loimeen jää auki olevia hihnoja, joiden soljet hakkaavat hevosta sen liikkuessa. Jos/kun sinulla on epäselvyyttä, kysy neuvoa, autamme ja opastamme mielellämme.

Tuntivaraukset

Tuntivaraukset hoidat kätevimmin kalenterin kautta. Lisätietoja saat Lauralta sähköpostilla laura.kajanto@saajantalli.net tai puhelimitse 040 565 0909.

Jos sinulla on kysyttävää, vastaan mielelläni kysymyksiin niin sähköpostilla kuin puhelimellakin. Vakioratsastajat voivat varata lisätunteja tai viikonloppuratsastuksia myös tekstiviestillä.

Jos sinulla on kausikortti, tuntivarausta ei tarvitse tehdä erikseen, vaan sinulle on aina varattu tunti samaan aikaan samana viikonpäivänä.

Jos työvuorosi vaihtelevat, voi vakiotuntisi olla liikkuva, jolloin yleensä seuraava ratsastustunti varataan noin viikkoa etukäteen.

Meille pääset ratsastamaan myös lyhyellä varoitusajalla, joskus jopa samana päivänä!

Peruutukset

Peruutukset tulee tehdä aina viimeistään edellisenä päivänä. Samana päivänä perutuista tunneista menee maksu (puolet tunnin hinnasta), poikkeuksena sairastapaukset, joista esitetään lääkärintodistus. Kokonaan perumatta jätetyt tunnit merkataan korttiin tai laskutetaan. Ajoissa peruttu tunti voidaan siirtää sopivampaan aikaan. Viime tipassa ja myöhässä perutut tunnit vaikeuttavat ratsastuskoulun toimintaa ja nostavat väistämättä myös hintoja.

Jos joudut perumaan tuntisi, tee se mahdollisimman aikaisin, siitä tykkäävät kaikki:

-hevoset, kun niiden töitä voidaan tasata viikon eri päiville

-opettaja, kun ryhmät saadaan täyteen

-irtotuntilaiset, kun vapaista paikoista tiedetään hyvissä ajoin etukäteen

-muut ryhmäsi ratsastajat, koska jos ryhmään jää vähemmän kuin 3 ratsastajaa, joudutaan ryhmiä yhdistämään, tällöin on vaikeampi pysyä tasoryhmissä ja kuunnella ratsastajien toiveita ja edistyminen on hitaampaa.