Yleistä

Näillä sivuilla on paljon tärkeää asiaa. Tutustu huolellisesti niin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja väärinymmärryksiltä. Lue ensin tuntikuvaukset ja mieti mikä ryhmä sopisi sinulle. Tarkista sen jälkeen kalenterista itsellesi sopiva aika ja hinnastosta tunnin hinta. Varaa tuntisi puhelimitse 040 565 0909 tai sähköpostilla laura.kajanto@saajantalli.net. Jos joudut perumaan jo varatun tunnin, katso peruutuskäytäntö!

Ratsastustunteja järjestetään arki-iltaisin klo 16-21, yleensä illan ensimmäiset tunnit ovat ponitunteja ja viimeiset aikuisten ryhmiä. Lauantaisin ja sunnuntaisin järjestetään eripituisia maastoretkiä, viikonloppukursseja sekä tunteja tilauksesta ryhmille (2-4 hlöä).

Meillä ratsastat luotettavilla, osaavilla ja koulutetuilla hevosilla/poneilla vaihtelevasti koulu- ja esteratsastusta pienissä tasoryhmissä. Vakiotuntien ratsastusryhmiin otetaan maks. 6 hlöä per ryhmä. Aivan tallin pihasta pääsee autottomille metsäteille ja poluille, joten maastoretket kuuluvat halutessasi vakiotuntien ohjelmaan aina kun sääolosuhteet sallivat. Pienille ryhmille järjestämme ratsastusta myös tilauksesta - kokoa oma ryhmäsi ja varaa teille sopiva aika.

Jos sinulla on kysyttävää vastaan mielelläni kysymyksiin niin sähköpostilla kuin puhelimellakin, tekstiviestikysymyksiin en ehdi vastata, mutta tuntivaraukset ja etenkin peruutukset voin ottaa vastaan myös tekstarilla. Meille pääset ratsastamaan myös lyhyellä varoitusajalla, joskus jopa samana päivänä!

Alta löydät tuntikuvaukset eli sen mitä hinta sisältää. Lukujärjestystä eli viikkosuunnitelmaa kannattaa myös vilkaista. Hinnasto löytyy täältä.

Varaa tuntisi puhelimitse (040 565 0909) tai sähköpostilla.

Jos joudut perumaan jo varatun tunnin, katso peruutuskäytäntö!

Aloitteleville poniratsastajille

Alkeiskurssilta on ratsastuksen aloittaminen luontevinta. Alkeiskurssilla opetellaan yhdessä kunnostamaan oma poni tunnille. Samalla opetellaan alusta lähtien turvallista hevosen käsittelyä, hyviä tallitapoja ja hevostaitoja. Alkeiskurssilla voidaan vielä ratsastaa taluttajan kanssa, mutta harjoitellaan myös jo ponin hallintaa itsenäisesti. Alle 8-vuotiaitten alkeiskurssilaisten mukana on hyvä olla oma aikuinen avustamassa. Tämä tuo pienen lapsen uuteen harrastukseen turvallisuutta. Alkeiskurssille voivat osallistua kaikki yli 6-vuotiaat. Alkeiskursseja järjestetään pitkin vuotta erilaisina kokonaisuuksina, seuraa ilmoittelua Facebookissa, tarkista kalenterista tai ota yhteyttä Lauraan

Ratsastuksen voi aloittaa myös Minitunneilla, joilla ratsastusta on noin puoli tuntia. Minitunneille voivat osallistua kaikki ponikokoiset ratsastajat niin halutessaan. Taluttaja auttaa yleensä aina, ja alle kouluikäisiltä toivomme myös oman aikuisen aktiivista osallistumista. Minitunneilta voit taitojen karttuessa jatkaa alkeiskurssille tai pienten ponitunneille. Minitunneille ei ole alaikärajaa, aivan perheen pienimmätkin voivat osallistua. Minitunneilla voit harrastaa säännöllisesti tai käydä vähän harvemmin, oman kiinnostuksen mukaan. Minitunteja järjestetään ympäri vuoden sunnuntaisin klo 16-16.30. Voit tarkistaa vapaat paikat kalenterista ja ilmoittautua mukaan sähköpostitse tai puhelimitse Lauralle.

Juniorit

Ponitunnit on tarkoitettu jo aikaisemmin ratsastusta harrastaneille tai alkeiskurssin käyneille alle 14-vuotiaille ja ponikokoisille (alle 165cm/60kg) nuorille, alaikärajaa ei ole. Ratsastajat jaetaan iän ja taitojen mukaan tasoryhmiin, jolloin jokaisen edistyminen pystytään parhaiten turvaamaan ja saadaan toivottavasti luotua ratsastajille mukava ja oppimista edistävä ryhmähenki. Ryhmän toiveiden mukaan opetusta voidaan painottaa tietylle osa-alueelle, esimerkiksi puomeja tai esteitä voidaan ottaa mukaan ohjelmaan noin joka toinen kerta. Ponitunneilla ratsut laitetaan itse kuntoon, apua saa vielä tarvittaessa, mutta perusasiat hevosen kunnostamisesta on opittu jo alkeiskurssilla. Hevosten kunnostaminen tapahtuu aina aikuisen valvonnassa, mikä lisää turvallisuutta huomattavasti. Ratsastusta on ponitunneilla 60 min. Ponitunneilla ovat käytössä kaikki pienet ja isot ponit, sekä tarpeen mukaan joskus myös kilteimmät ja kokeneimmat hevoset. Ponituntien ryhmäkoko on enintään 8 ratsastajaa. Ponitunteja järjestetään kaikkina päivinä, ja kalenterista näet helpoiten varaustilanteen. Ponituntien ryhmät ovat useimmiten vakioryhmiä kaudeksi kerrallaan, osaan ryhmistä otetaan kyllä uusia oppilaita myös kesken kauden.

Pienten poniryhmä on tarkoitettu alle 8-vuotiaille lapsille, jotka pystyvät pääsääntöisesti jo ratsastamaan ilman taluttajaa. Ponit laitetaan kuntoon yhdessä oman aikuisen (äiti, isosisko, kummi tai mummi) kanssa. Tämä on loistavaa talliterapiaa nuorena tyttösinä ratsastaneille äideille. Tunneilla opetellaan ratsastusta hitaasti edeten ja hoputtamatta. Pääpaino tunneilla on tasapainon ja ponin hallinnan opettelemisessa, laukkaa pyritään kokeilemaan ja siinä avustaja tai taluttaja on usein vielä tarpeellinen. Pienten ponitunneilla tunnista ensimmäinen vartti käytetään ponin kunnostamiseen ja ratsastusta on 45min. Pienten ponitunneilla ryhmäkoko on enintään 6 ratsastajaa ja käytössä ovat pääsääntöisesti pikkuponit. Pienten ponitunnit sopivat myös aremmille tai vähemmän ratsastaneille poniratsastajille.

Isot junnut (yli 14-vuotiaat) ratsastavat omassa ryhmässään tai aikuisten kanssa samoissa ryhmissä. Näissä ryhmissä käytössä ovat isot ponit sekä hevoset. Ryhmäkoko junnutunneilla on enintään 8 ratsukkoa. Junnut laittavat ratsut kuntoon jo melko omatoimisesti ennen tuntia, sekä huoltavat tarvittaessa tunnin jälkeen pois ja yöpuulle. Ratsastusajan lisäksi tallille kannattaa varata siis aikaa ennen ja jälkeen tunnin vähintään 20 min.

 

Estetunnit

Estetunneilla harjoitellaan esteiden ylittämistä helpoista puomitehtävistä ja kavaleteista rataharjoituksiin asti. Estetunnit on jaettu estekoon mukaan, mutta välttämättä joka tunnilla ei hypätä maksimikokoisia esteitä vaan harjoitellaan muita esteratsastuksen osa-alueita. Jos haluat ratsastaa säännöllisesti estetunnilla, sinun tulee käydä toisella ns. tavallisella tunnilla viikossa. Estetunneilla voit toki käydä satunnaisesti esim. korvaamassa poissaoloa tai muuten. Este- tai puomiharjoituksia tehdään myös ns. tavallisilla tunneilla ryhmästä riippuen 1-2 kertaa kuukaudessa.

Aikuisille omat tunnit

Yleensä illan viimeinen tunti on varattu aikuisille harrastajille. Aikuisten ryhmissä ratsut laitetaan ennen tuntia kuntoon itsenäisesti sekä hoidetaan myös ratsastuksen jälkeen yöpuulle. Aikuisten ryhmät harjoittelevat leppoisasti mutta määrätietoisesti lähinnä kouluratsastuksen perusasioita, helppoja kouluratsastusliikkeitä, oikeanlaista perusistuntaa ja mukautumista, hyvää tuntumaa ja pehmeää vaikuttamista. Ryhmiin voit osallistua heti kun pystyt ratsastamaan kaikissa askellajeissa, ryhmän harjoitukset voidaan kyllä tarvittaessa eriyttää kokemattomille ratsastajille sopiviksi. Aikuisille järjestetään säännöllisesti myös paluu satulaan -kursseja, joissa enemmän tai vähemmän taukoa pitäneet ratsastajat pääsevät harrastuksen alkuun. Kursseista kannattaa kysyä Lauralta ja seurata ilmoittelua Facebookissa.

Aikuisten käytössä on suomenhevosten lisäksi myös isoimmat ponit. Aikuisten tunneilla ryhmäkoko on enintään 8 ratsukkoa, mutta ryhmiin otetaan vakiopaikalle enintään 7. Kalenterista näet ryhmin ajankohtaisen tilanteen sekä tarkemmat ryhmäkuvaukset.

Aikuisten tunneilla opettajan apuna on NoShout-äänentoistojärjestelmä. Korvanapin avulla kuulet opettajan ohjeet helposti ja varmasti ja opetus kuulostaa miellyttävämmältä, kun open ei tarvitse huutaa saadakseen asiansa sanottua kentän perimmäiseen nurkkaan.

Pienryhmätunnit

Pienryhmätunteja 3-4 ratsukolle tai paritunteja 2 ratsukolle järjestetään tilauksesta vapaisiin aikoihin. Pienemmässä ryhmässä pystyt rauhassa keskittymään omaan ratsastukseen ja kysymään neuvoa kiperiin tilanteisiin. Ohjaus on yksilöllisempää kuin ns. tavallisissa ryhmissä. Pienryhmätunnit on varattu vain aikuisille, jotka ovat ratsastaneet aiemminkin.

Valmennustunnit

Tallilla käy ulkopuolisia valmentajia niin koulu- kuin esteratsastuksessakin. Aktiivisten ratsastajien on mahdollista osallistua valmennuksiin opetushevosilla. Valmennuksiin osallistuminen edellyttää ratsastamista vähintään kahdesti viikossa. Valmennusryhmäläiset pääsevät osallistumaan myös lähiseudun 1-tason kilpailuihin. Talent-valmennusta järjestetään 9-15 -vuotiaille poniratsastajille. Valmentajana on Anna Kärkkäinen Talent-valmennuksia on noin kerran kuukaudessa.

Itsenäinen ratsastus valvotusti

Kokeneiden aikuisratsastajien (K-18) on mahdollista ratsastaa itsenäisesti viikonloppuisin tai arki-aamuisin. Ratsastus on aina valvottua.