Ratsastustunnit

aikuisille ja lapsille kilteillä suomenhevosilla ja poneilla

01

Maastoretket

Eripituisia maastoretkiä reippailla ja varmoilla suomenhevosilla.

02

Tehokas opetus

pienissä ryhmissä antaa mahdollisuuden kehittyä ja vaikkapa kilpailla.

03

Hevoskasvatus

Kasvatamme suomenhevosratsuja. Eri-ikäisiä varsoja myös myytävänä.

04

Hevoskasvatus

varsa

Kaikki tallin hevoset ovat tammoja, joita käytetään myös jalostukseen. Tammoista kantakirjattuja ovat suomenhevostammat R-suunnalle: Kelmerita, Mantel, Hunajakaneli, Taajantiina, Sällin Kapse, Nekku Etevä, Aroha Kastanja ja Merineito, russ-ponitamma Allgunnens Topaz ja puoliverinen ratsuhevonen Sarah III. Pääasiassa tavoitteena on kasvattaa ratsutyyppisiä ja urheilullisia suomenhevosia este- ja kouluratsastukseen. Kuvia varsoista löydät parhaiten facebookin fanisivuilta.

Syntyneet varsat

Meripilvi (Kelmerita - Pilven-Poika)

meripilvi

Lauran ensimmäinen kasvatti Hilpi, syntyi huhtikuussa 2001. Hilpi on vahvaluonteinen ja hyvin liikkuva suoritushevonen, joka on kilpaillut alue- ja kansallisella tasolla kouluratsastuksessa ja saavuttanut lukuisia sijoituksia. Hilpi myytiin jo 1-vuotiaana, ja se on kerran varsonut, joten Hiljuska on jo mummo. Hilpin lempinimi tulee emän ja isän lempinimistä: Hilja+Pipo=Hilpi.

Merihermu (Kelmerita - Hermeli)

varsa

Hiljuskan toinen varsa on ruunikko-ori Hermelistä ja syntynyt vuonna 2005. Kutsumanimen Herpertti varsa sai heti synnyttyään Reetalta: "Sehän vois olla vaikka Herpertti, koska Herpertti on ekspertti." Herpertti myytiin 3-vuotiaana ja se on sittemmin pärjännyt erinomaisesti nuorten hevosten laatuarvosteluissa mm. voittaen karsinnat 4-vuotiaana. 2011 Herpertti osallistui esteratsastuksen kasvattajakilpailuun Ypäjällä.

Hunajakaneli (Mantel - Lorentso)

varsa

Hunis syntyi toukokuussa 2007 ja oli syntyessään hyvin vaalea, mistä nimikin sitten tuli. Hunis on Mantelin ensimmäinen varsa, ja Hunis on itsekin varsonut, joten Manteli on mummo ja Lauralla on jo toisen polven kasvatti. Hunis oli 3-vuotiaana laatuarvostelussa ikäluokkansa 3. ja 4-vuotiaana kokonaiskisan 10, 5-vuotiaana sijoitus oli 13. 6-vuotiaana Hunis aloitti kilpauransa esteillä kansallisella tasolla ja voitti aluetasolla useita 80cm ja 90cm luokkia.

Helmi Vilistäjä (Sivilu - Vili Ponteva)

varsa

Helmi Vilistäjä sai alkunsa Lauran omistamasta orista ja tammasta, tarkoituksena oli varsottaa Lempi vain Nellille seuraksi, mutta Lempi tiinehtyi heti maaliskuussa ja Nelli vasta elokuussa, eivätkä varsat koskaan nähneet toisiaan. Helmi on syntynyt jo maaliskuussa 2008. Helmi myytiin heti maitovarsana Jaa-tallille. 1-vuotiaana Helmi Vilistäjä voitti Hippoksen näyttelyn Urjalassa ja valtakunnallisen varsanäyttelyn. Helmi osallistui Ypäjällä laatuarvostelukarsintaan ja lunasti paikkansa finaalissa sekä 3- että 4-vuotiaana. Ypäjällä. 5-vuotiaana Helmi sijoittui laatuarvostelufinaalissa 8.

Nekku Etevä (Eternelli - Vili Ponteva)

varsa

Nekku on kauan toivottu heinäkuussa 2008 syntynyt kaunotar. 2-vuotiaana Nekku palkittiin Hippoksen näyttelyssä II-palkinnolla ja sille povattiin lupaavaa urheiluhevosen uraa ja kehuttiin sen joustavia liikkeitä. Nekku osallistui laautarvostelukarsintaan Ypäjällä toukokuussa 2011, ja varmisti pääsyn finaaliin hienoin pistein mm. hypyistä 9-9-9. Laatuarvostelun finaalissa Nekku räjäytti potin, ja voitti! Nekun omistaa Reetta. Nekku varsoi tammavarsan kesäkuussa 2012, varsan nimi on enteellisesti Varma Voittaja. Vuonna 2013 Nekku kilpaili Lauran kanssa aluetasolla kouluratsastuksessa heB tasolla saavuttaen useita sijoituksia. Seuratasolla Nekku debytoi heA:ssa sijoittuen ja saavuttaen seuranmestaruushopeaa. Nekku osallistui myös 5-vuotiaiden laatuarvostelufinaaliin sijoittuen tiukassa kilpailuissa 5. yli 40 ikätoverin joukossa. Nekku on harvinaisen laadukas ja erittäin yhteistyöhaluinen ratsu. Valitettavasti Nekku menehtyi helmikuussa 2016.

Merineito (Kelmerita - Onnipoika)

varsa

Helga sai alkunsa päähänpistosta: Hiljuska ei yrityksistä huolimatta tiinehtynyt Vili Pontevasta, joten elokuussa päätettiin kokeilla Onnipoikaa - se tärppäsi kerrasta, ja Helga syntyi heinäkuussa 2009. Helga on aina ollut luonteeltaan erittäin kiltti ja rauhallinen. Helgan nimesi Rannikon ratsutilan Maria, jossa Helga samoin kuin Nekku, ovat syntyneet. Helga on usein pärjännyt irtohypytyksessä hyvin. Nykyisin Helga on jo ratsun hommissa ja osallistunut jo ensimmäisiin kouluratsastuskilpailuihinkin. Kaudella 2016 Helga kilpailu kansallisella tasolla kouluratsastuksessa ja vikellyksessä.

Merileia (Kelmerita - Lastun Leka)

varsa

Halise on ensimmäinen Saajassa syntynyt kasvatti (2010) ja hyvin toivotusta orista, jo Herperttiä tehdessä olisin halunnut astuttaa Hiljan Leevillä, mutta se ei silloin onnistunut. Halisesta odotetaankin suuria. Halisen nimi tulee siskon eli Helgan nimestä ja Heinähattu&Vilttitossu -tarinoista tutuista Alibullenin neideistä. Halisella on hieno ravi, hyvä laukka ja se hyppää hyvällä tekniikalla ja mielellään. Halise on luonteikas, laadukas ja aktiivinen kilpahevosen alku, jonka omistaa nykyisin Maria Nikkilä. Halise oli 3-vuotiaiden laatuarvostelukarsinnassa 2. ja palkittiin karsintojen lupaavimpana estehevosena. Finaalissa sijoitus oli noin puolivälissä. Kaudella 2016 Halise ja Maria voittivat ylivoimaisesti Hämeen alueen kouluratsastusrankingin sijoittuen lähes jokaisessa kilpailussa.

Lakritsikinuski (Hunajakaneli - Lastun Leka)

varsa

Hunis pyöräytti ensimmäisen varsansa edukuntavaalipäivänä 2011 tarhaan heinäpaaliin. Varsa on ruunikko-oripoika ja sai kutsumanimen Laku. Laku on pitkäjalkainen ja tasapainoisesti liikkuva lupaava ratsun alku ja Lauran ensimmäinen toisen polven kasvatti. Laku on luonteeltaan kiltti, utelias ja rohkea ja soveltunee tulevaisuudessa niin koulu- kuin estekilpakentille tai koko perheen harrastuskaveriksi. Laku on myyty ja muuttanut uuteen kotiin länsirannikolle.

Vili Veikeä (Tyrvään Tyyne - Vili Ponteva)

varsa

Tyyne varsoi toukokuun lopussa punarautiaan, pienen, mutta pitkäjalkaisen orivarsan. Varsan lempinimi porsas Urhea tulee sekä isän possumaisesta nimestä, että väristä, syntyessään varsa muistutti vaaleanpunaista pikkupossua, että samannimisestä sadusta. Urhealla on hieno ja joustava ravi, ja se on jo myyty. Luonteeltaa Urhea on isänsä tapaan erittäin toimiva, rohkea ja luottavainen. Siitä odotellaankin tulevaisuuden monipuolista kisa- ja harrastehevosta. "Veksu" oli 2-vuotiaana valtakunnallisen varsanäyttelyn 4. Laatuarvostelussa 2016 5-vuotiaana "Veksu" voitti koko laatuarvostelun ja oli lupaavin kouluhevonen. Onnittelut omistajalle!

Maitokahvi (Mantel - Savelan Hemuli)

varsa

Manteli varsoi 3.6. aamupäivällä laitumelle maitokahvin värisen ja erittäin pitkäsäärisen orivarsan. Latte on kevään 2011 varsoista ehdottomasti korkein ja kevein. Sen tulevaisuuden näkymät lienevät ISOilla esteradoilla. Latte on luonteeltaan herkkä, kiltti ja luottavainen. Latte on myyty ja se muutti vieroituksen jälkeen uuteen kotiinsa.

Merihemuli (Kelmerita - Savelan Hemuli)

varsa

Hilja varsoi maaliskuussa 2012 ison läsipäisen orivarsan Savelan Hemulista. Heikki-varsa voitti suomenhevosten valtakunnallisen näyttelyn maitovarsojen luokan. Heikki myytiin loppukesästä ja se muutti uuteen kotiin Etelä-Karjalaan heti vieroituksen jälkeen.

Kermavaahto (Mantel - Murron Valo)

varsa

Manteli varsoi laitumelle helluntaina 2012 jälleen aivan vaalean liinakko-varsan. Varsan nimeä mietittiin pitkään, ja lopulta siitä tehtiin Kermavaahto. Kermis on hyväjalkainen ja upeasti liikkuva tulevaisuuden tähti, jonka omistavat nykyisin Anderssonin Vilma ja Axel.

Tilly Pätevä (Tyrvään Tyyne - Vili Ponteva)

varsa

Tyyne varsoi lähes samanaikaisesti Mantelin kanssa ruunikko-tammavarsan myös laitumelle. Varsa sai nimen Tilly ja sukunimekseen Pätevä, toivottavasti nimi on myös enne. Tilly jää ainakin toistaiseksi Lauralle.

Varma Voittaja (Nekku Etevä - Voiveikko)

varsa

Nekun varsalla oli jo nimi ennen syntymää, kun etevä ja voiveikko yhdistetään niin siitähän tulee voittaja. Varsa on Reetan nimeämä ja Reetan sekä Katja Kultarannan yhteinen kasvatti, jonka Katja nyt omistaa. Voittaja syntyi myös yllättäen laitumelle ja on kaikkien 2012 syntyneiden varsojen tapaan hyvin emänsä näköinen: iso läsi ja sama väri. Voittaja muutti vieroituksen jälkeen.

Meri Tomera (Kelmerita - Vili Ponteva)

varsa

Hilja varsoi pitkän odotuksen jälkeen 12.4.2013 läsipäisen tammavarsan orista Vili Ponteva. Varsa sai kutsumanimekseen Helmi ja siitä odotetaan tulevaisuudessa erityisesti kouluradoilla pärjäävää urheiluhevosta.

Kardemumma (Mantel - Herkko Hurmaus)

varsa

Manteli varsoi aivan valtavan suuren tammavarsan 12.6.2013. Varsa sai heti kutsumanimen Herkku. Herkusta näyttäisi tulevan erittäin ISO liinakko. Herkku jää Saajaan Lauran tulevaksi kisatykiksi.

Pekaanipähkinä (Mantel - Knuutilan Veikko)

varsa

Pekka-varsa syntyi toukokuun lopussa 2014 ja myytiin heti Annukan iloksi. Pekka on punainen (ei siis liinakko!) ja toivottavasti jokalajin taitaja.

Lenni Legenda (Nekku Etevä - Hessin Leevi)

varsa

Lenni-varsa syntyi 8.5.2015 ja se oli alkuun kovin veltto ja heikko. Nopeasti Lenni kuitenkin saatiin virkistymään, vaikka ensimmäiset ulkoilut tehtiinkin loimi päällä, aivan kilpahevosten tapaan. Lenni on punarautias ja pitkäjalkainen, suuri suomenhevonen.

Carah (Sarah - Carismo)

varsa

Sara varsoi laitumelle 11.6.2015. Varsa on tumma tamma, josta toivottavasti tulee emänsä veroinen: kaunis, kiltti ja ihana. Cara on Lauran ensimmäinen puoliverikasvatti.

Conradh (Sarah - Concreto)

varsa

Vuosi 2016 oli varsaton, seuraava kasvatti on 27.4.2017 syntynyt orivarsa Conna.

Aava Eloisa (Meri Tomera - Hessin Leevi)

varsa

Helmi varsoi pihattoon Lauran ja Hertan kätilöidessä varsin eloisan tammavarsan. Kyseessä on Lauran toisen polven kasvatti ja ihanan Hiljuskan ensimmäinen tyttären tytär. Tämä varsa ei tule myyntiin, vaan siitä toivotaan emän emänsä tapaan SM-tason kisaratsua.

Piparkakku (Kardemumma - Hessin Leevi)

varsa

Herkku varsoi kauniina ja lämpimänä toukokuun sunnuntaina pitkäsäärisen tammavarsan. Onneksi Nina ja naapurit avustivat niin varsa saatiin tissille, kun Herkku ei ihan ollut vielä äidillisen lempeä lapselleen. Pipsa on myyty ja muuttaa uuteen kotiin vieroituksesta.